Navigáció átugrása.

Wifi-használat a repülőn

Manapság hozzá vagyunk szokva ahhoz, hogy mindenhol van vezetéknélküli internet, amihez általában ingyen csatlakozhatunk. A nagy kérdés: tudunk-e wifizni a repülőút alatt?

A válasz: sajnos, általában nem tudunk. Annak ellenére, hogy az elektromos készülékeket nem kell kikapcsolni az út alatt. A hosszú időtartamú utakon egyelőre kedveltebbek a hagyományosnak mondott unaloműzők, mint amilyenek a celebek életével foglalkozó magazinok, illetve az alkoholos italok.  
 
Az amerikai járatok egy részénél lehetőség van netezni a repülőn, egy nemrég készült felmérésből úgy tűnik, alig használják. Mindössze 4 százalék az utasoknak volt online a repülőút alatt, holott jóval nagyobb százalékban birtokolnak notebookot, táblagépet vagy épp okostelefont. Pedig a fellegek feletti internet ára Amerikában nem drágább párezer forintnál.
 
Az Air China megkapta a polgári repülési hivatal engedélyét, s így elsőként a Peking-Csengtu járaton teszi lehetővé a vezeték nélküli internet-szolgáltatás használatát. A WiFi-re csatlakozás a gépen ingyenes lesz, de a levegőben korlátozzák a böngészést, így egyelőre csak bizonyos szórakoztató, turisztikai oldalak lesznek látogathatók, illetve lehetővé teszik az online vásárlást, a szobafoglalást és az autóbérlést.
Az utasok használhatják laptopjukat vagy táblagépüket, de az utazás ideje alatt telefonjaikat - biztonsági okokból - továbbra is kikapcsolva kell tartaniuk. Az Air China más gépein, illetve járatain is bevezetni készül az új szolgáltatást.