Navigáció átugrása.

Napi járat indul New York és Budapest között

Új légitársasággal bővül a Ferihegyi repülőtér forgalma: az American Airlines áprilistól napi járatot közlekedtet Budapest és New York között – tájékoztatott a ferihegyi repteret üzemeltető Budapest Airport (BA) szerdán.

A Malév Budapest-New York közvetlen járatának menetrendje a nyári menetrend szerint:

  • Budapest-New York (a hét minden napján): MA090 Indulás: 11.55 Érkezés: 15.30
  • New York-Budapest (a hét minden napján): MA091 Indulás: 17.45 Érkezés: 08.25 (következő nap) 
 

 

Az első American Airlines Boeing 767-300-as típusú interkontinentális repülőgép a tervek szerint 2011. április 4-én landol Ferihegyen. Erősödik a verseny Az American Airlines is a oneworld légitársasági szövetség tagja, így Budapestről az ugyancsak oneworld-tag Malév hálózatán keresztül utazhatnak tovább az utasok.

A Budapest–New York járatra a jövő héttől foglalhatnak jegyet az utasok, közben a Malév előkészíti a code-share megállapodást erre a járatra is, hogy utasai közvetlenül vehessék igénybe az American Airlines hálózatát is. Az új járatok indítását azt követően jelentették be Londonban, hogy az amerikai és az európai uniós versenyjogi hatóságok jóváhagyták az American Airlines, a British Airways és az Iberia üzleti együttműködését. Ez összesen napi 91 járatot jelent a oneworld színeiben, és erős versenytársat jelent ezeken az útvonalakon a másik két nagy légitársasági szövetségnek, a Sky Teamnek és a Star Alliance-nek – áll a közleményben.

A Budapest Airport légiközlekedési üzletágának munkatársai több mint két éve dolgoztak azon, hogy újabb tengerentúli járattal bővüljön a magyar főváros útvonalhálózata – közölte a BA. Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója személyesen is részt vett az American Airlinesszal folytatott tárgyalásokon, és egyben elismeréssel szólt azokról az erőfeszítésekről, amelyekkel a Magyar Turizmus Zrt., illetve a Malév hozzájárult az új járat elindításához. „Hatalmas siker” Kam Jandu légiközlekedési igazgató azt mondta: „Egy újabb hosszú távú járat beindítása már önmagában véve is hatalmas siker a légiközlekedés jelenlegi körülményei között. Ugyanakkor egy újabb oneworld-tag megjelenése Budapesten tovább szélesíti a kínálatot, újabb légitársaságoknak küld komoly piaci jelzést arról, hogy érdemes a magyar fővárost felvenni a palettájukra.” Az American Airlines a 2010 első hat hónapjának üzleti adatai alapján a világ negyedik legnagyobb légitársasága, amely az American Eagle helyi leányvállalatával együtt 250 úti célra repül 851 gépből álló flottával. A társaság bázisa a Texas állambeli Forth Worth, a világ nyolcadik legnagyobb forgalmú repülőtere (2009-ben 56 millió utas), de fontos központjai vannak New York Kennedy repülőterén, Chicago O’Hare-en, Los Angelesben és Miamiban is. Az amerikai belföldi járatok mellett az American Airlines hagyományosan nagyon erős a karibi térségben és Latin-Amerikában.