Navigáció átugrása.

Mi történik, ha Ferihegyen nagy a köd és ezért Bécsben száll le a repülőgép?

Néha találkozni ehhez hasonló hírekkel: "alig 200 méter a látótávolság, a Budapestre tartó gépek a reptér közelében köröznek vagy Bécsben szállnak le." De ide sorolhatnánk a nagy hó miatti vészhelyzetet, vagy bármilyen időjárási körülményt, ami lehetetlenné teszi a leszállást. 

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ilyenkor mi történik? Hogyan jutnak el az utasok végül a célállomásra, jelen esetben Bécsből Budapestre? 
 
A repülőtársaságok jellemzően maguk igyekeznek megoldani az elszállítást a végső államosra úgy, hogy  az utasnak az ne kerüljön további költségébe. 
 
A Ryanair ide vonatkozó tájékoztatója:
 
"ÚTVONALVÁLTOZÁS: Amennyiben, a mi hibánkon kívül nem tudjuk Önt eljuttatni az Ön célállomásának megfelelő repülőtérre, és az útvonalban változás áll be úgy, hogy a járat egy másik repülőtéren száll le, kivéve, ha a repülőgép nem folytatja útját az eredeti célállomás felé, akkor a légi fuvarozás végét a másik repülőtérre való megérkezés jelenti. Azonban kijelölünk egy alternatív szállítási módot, vagy intézkedünk arról, hogy a mi általunk üzemeltetett vagy az általunk meghatározott szállítási módon Önt az Ön „Visszaigazolás/Útvonalterv” okmányán feltüntetett eredeti célállomásához bármilyen további költség nélkül eljuttassuk."
 
A Wizz Air tájékoztatása:
 
"ÚTMEGSZAKÍTÁS: Amennyiben a járat nem a Menetrend szerinti indulási helyről indul vagy nem a Rendeltetési Helyen vagy a Közbenső Leszállóhelyen, hanem más relülőtéren száll le, és innen nem folytatja útját („útmegszakítás”), intézkedünk arról, hogy Önt más Wizz Air járaton vagy egyéb közlekedési eszközzel a Rendeltetési Helyre eljuttassuk, további felelősséggel a Wizz Air nem tartozik."
 
Általában elmondható, hogy a köd a felszálló gépek forgalmában nem okoz fennakadást.