Navigáció átugrása.

Ferihegyi statisztikák - 2011. január

2011. januárban több mint 6%-kal több utast regisztrált a repülőtér. A diszkont légitársaságok által használt 1-es Terminálon 18,4%-kal, a 2A Terminálon pedig 3%-kal több utas fordult az év első hónapjában, miközben a 2B Terminál forgalma minimálisan, 0,8%-kal csökkent. 

A repülőtér forgalmának 67%-át adták a hagyományos légitársaságok, a fapados cégek szállították az utasok 30%-át és 2,8 % volt a charter utasok aránya. A diszkont légitársaságok jelentik a forgalomnövekedés igazi motorját: ez a szektor 17,2 %-kal több utast szállított idén, mint egy éve. Továbbra is a WizzAir és az easyJet áll forgalomnövekedés élvonalában, a két legnagyobb diszkont légitársaság budapesti forgalomnövekedése magasan kétszámjegyű tavalyhoz képest.
 
A hagyományos légitársaságok között elsősorban a Lufthansa, az Air France és a British Airways szállított több utast, a holland KLM napi három amszterdami járatával újonc a mezőnyben, hiszen tavaly még nem közlekedett Budapestre.
 


A legkedveltebb úti cél továbbra is London (Heathrow, Gatwick és Luton repülőterével), a brit fővárosba 19,3 %-kal többen utaztak, mint egy éve. Sorrendben Párizs és Frankfurt következik London mögött. A legdinamikusabban fejlődő úti cél a bajor főváros: Münchent 60 %-kal többen választották, mint 2010 januárjában.
 
Hosszú stagnálás után megindult a gépmozgások számának emelkedése, igaz, lényegesen lassabban, mint az utasszám-növekedés. Ebből arra lehet következtetni, hogy légitársaságok igyekeznek nagyobb kihasználtsággal közlekedtetni járataikat, a hagyományos légitársaságok gépei átlagban 57,7 %-os, a diszkontoké pedig 71,4%-os kihasználtsággal repültek. Folytatódott a légiáru-szállítók menetelése is, a cargo gépek forgalma 6,6 %-kal növekedett.
 
Az idei évben eddig hat új járat indítását jelentették be. Január óta jár Budapestre a Qatar Airways Dohából, áprilisban érkezik az American Airlines new york-i járata, indul a Jet2.Com Edinburgh-Budapest közötti járata, Rigából jön az Air Baltic, a Malév felújítja a barcelonai járatot, ismét lesz heti egy gép Toronto-Hamilton és Budapest között (a FlyCentralEurope.com charter társaság üzmeltetésében) a járatot az Air Italy Boeing 767-ese teljesíti.