Navigáció átugrása.

Budapest Airport: rekord utasforgalom, jön az Égi Udvar

Minden reményt felülmúlóan jól sikerült a nyári utazási szezon a Budapest Airport számára, 2010 utasforgalmi adatai a 2007-es rekordévet idézik - ismertette az eredményeket Ferihegy kommunikációs vezetője. 2007-ben 2,4 millió utast indított és fogadott a magyar fõváros nemzetközi repülõtere, ezt a számot ismét sikerült beállítani a július-augusztus-szeptemberi nyári csúcsidõszak alatt. A

A nyári szezon a várakozásoknál is jobban sikerült a budapesti repülõtéren:
júliusban 797,558,
augusztusban 843,336
míg szeptemberben 769,645 utas indulását és érkezését regisztrálta a Budapest Airport.

A három hónap összesen 2,4 millió utast jelentett a repülõtéren, amire utoljára a 2007-es rekordévben volt példa, akkor 8,7 millió utasa volt a repülõtérnek egész évben. Az idei egész éves kilátások valamivel szerényebbek, mivel az egész földrészen megérezték azt a két hetet áprilisban, amikor az izlandi vulkán kitörése miatt szinte egész Európában hosszabb-rövidebb idõre le kellett zárni a légteret.

A nyaralási szezon alaposan próbára tette a repülõtéri személyzet és az infrastruktúra teljesítõképességét, a terminálok sokszor az áteresztõképességük felsõ határán teljesítettek. Ennek részben a kötelezõ Schengen/nem-Schengen elválasztás az oka, ami sokszor megfelezi az amúgy is szûkös áteresztõ kapacitást. Ráadásul az egyre szigorúbb utasbiztonsági elõírások miatt jelentõsen lelassult az egyébként korszerû ellenõrzõpontok áteresztõképessége.

A hagyományos (menetrendszerû) légitársaságok, amelyek a repülõtér 2-es terminálját használják, jelentõsen növelték a gépek kihasználtságát, az ún. load factort, ami a növekedés legjobb barométere.

A Budapest Airport a megnövekedett forgalomra tekintettel nem csökkenti az utasbiztonsági területen foglalkoztatott dolgozók létszámát, hogy így is támogassa a légitársaságok megnövekedett forgalmát a téli/karácsonyi szezonban. A Budapest Airport termináljainak teljesítményét több mint kétszeresére növeli a jövõ tavasszal, amikor a SkyCourt (Égi Udvar) átadásával egyúttal azonnal tizenkettõre emeli az utasbiztonsági folyosók számát a 2-es terminálon.