Navigáció átugrása.

Továbbra sem lehet folyadékot felvinni a repülőre!

Átmenetileg meghosszabbítja az Európai Unió azt a moratóriumot, amely szerint az EU-n kívül, vámmentes boltban vásárolt folyadékokat nem lehet felvinni az Európába tartó repülőgépek fedélzetére. Egy korábbi megállapodás szerint a tilalom pénteken járt volna le, de néhány tagállam továbbra is bizalmatlan több Európán kívüli repülőtérrel szemben.

Az Európai Bizottság közlekedésért felelős tagja azt javasolja, hogy átmenetileg maradjon érvényben a harmadik országok repülőterein vásárolt folyadékok felvitelének tilalma az EU-ba érkező gépek fedélzetére. Siim Kallas azután beszélt erről, hogy kiderült, az uniós tagállamok megosztottak a biztonsági előírások enyhítése kapcsán.
 


A 2001. szeptember 11. után hozott, 2006-ban pedig Európában tovább szigorított biztonsági követelményeket fokozatosan eltörölné az Európai Unió. Tavaly ősszel a tagállamok úgy döntöttek, 2013-ig visszaállítják a 10 évvel ezelőtti szabályokat. Ennek első állomása lett volna, hogy 2011. április 29-től már az EU-n kívüli repülőterek vámmentes üzleteiben vásárolt folyadékot is fel lehetett volna vinni az Európába tartó repülőgépek fedélzetére.
 
Az Európai Unió, az Egyesült Államok, és Kanada repülőterein, Horvátország hat légikikötőjében, valamint a szingapúri és a kuala lumpur-i repülőtér vámmentes boltjaiban vásárolt folyadékokat eddig is fel lehetett, és ezután is fel lehet vinni az Európába induló járatokra, a korlátozás viszont egyelőre marad a többi, EU-n kívüli ország légikikötőiben.
 
További részletek a bruxinfo.hu cikkében