Navigáció átugrása.

Reptéri biztonsági ellenőrzés: testszkenner

A reptéri testszkennerek a kórházakban használt röntgenekkel megegyező elven működő szerkezetek. 

 Amerikai szakértők szerint a tesztszkenneres vizsgálat során a szervezetet érő sugárzás mértéke kevesebb, mint 1%-a annak a sugárzásnak, amit egy átlagos hosszúságú repülőúton mindenkit ér (a ritkább légrétegekben erősebb kozmikus sugárzás miatt). Így a testszkennerek használata sem növeli a káros daganatok kialakulásának kockázatát.

 
Az amerikai radiológusok szervezete szerint évi ezer szkennelés felel meg egyetlen mellkas röntgen sugárzási dózisának.  Évente ötezerszer kellene átmenni a vizsgálaton ahhoz, hogy a sugárzás mennyisége elérje a biztonságosság felső határát. A Newsweek szerint a testszkenneres vizsgálat ezért kevésbé veszélyes, mint egyetlen szál cigaretta elszívása.
 
A teljes test körvonalait megmutató szkennerek használata komoly vitákat váltott ki korábban, nem csak egészségügyi okok miatt. Jogvédő szervezetek kifogásolják, hogy a berendezések gyakorlatilag lemeztelenítik az utasokat. 
 
Az Európai Unió és az Egyesült Államok között nincs vita arról, hogy – különösen a decemberi merényletkísérletet követően – szigorítani kell több repülésbiztonsági intézkedésen. Míg azonban az USA továbbra is a testszkennerek alkalmazása mellett foglal állást, sőt, jelentősen növelni is kívánja azok számát, addig az EU még mindig nem tudott dűlőre jutni ebben a kérdésben.