Navigáció átugrása.

Lehet-e repülni terhesen?

Amennyiben nincs semmi probléma, a lepény rendes helyen tapad, 24 hetes korig különösebb probléma nélkül lehetséges a rövidebb (2-3 órás) repülőutak megtétele. A terhesség 35-36. hetéig engedélyezett a repülés, ezután - amennyiben feltétlenül szükséges - csak orvosi igazolással szállhat fel a leendő kismama.

Nem szabad elfeledni azonban, hogy a terhesség alatt az egyébként is megnövő mélyvénás trombózis-kockázatot tetézheti a több órás mozdulatlanság. Ráadásul nem áll rendelkezésre orvosi segítség.

Hogy a szakemberek és a légitársaságok miért épp a terhesség során a 2. harmadot tartják ideális időpontnak egy tervezett repülőúthoz?

A terhességek 1/6 része spontán vetéléssel végződik. Ezek jellemzően az első 12 hétben zajlanak le. A harmadik harmadban a koraszülés jelenti a leggyakoribb veszélyt. A légitársaságok az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium ajánlásait követik. Ezek alapján a terhesség 35-36. hetéig engedélyezett a repülés, ezután - amennyiben feltétlenül szükséges - csak orvosi igazolással szállhat fel a leendő kismama. Veszélyeztetett terheseknek a repülés egyáltalán nem ajánlott. Milyen fizikai hatások érik nagy magasságban a várandós nőt, illetve magzatát? Az általánosan használt utazómagasságon a kabin légnyomása 28%-kal csökkenti az oxigénkínálatot.

A rettegett trombózis

A mélyvénás trombózis (MVT) gyakorisága 1-2‰, 10 órát meghaladó repülést követően a tünetekkel járó MVT a nem terhes, egészséges felnőtt utazók 0,1-0,4‰-ét érinti évente. Terhesség alatt a MVT kockázata hatszoros. Ez a kockázati érték a terhesség kezdetétől érvényes. A szakma javaslatai a megelőzésre: mozgás, sétálgatás repülés közben, megfelelő mennyiségű folyadék, alkohol, koffein tartalmú, valamint szénsavas italok kerülése, megfelelő ülőhely megválasztása (a folyosó mellett), kompressziós gumiharisnya viselése. Nem bizonyított, hogy az acetil-szalicilsav (pl. Aspirin) biztosan megelőzi az MVT-t. Ezért jobb a körültekintés és az orvos tanácsának megszívlelése. Bővebben a témáról itt.

Cikkajánlónk: Baba-mama váró Ferihegyen

 

Repülőjegyek keresése (tehát akár terhesen is :))