Navigáció átugrása.

Felmondta a főváros a repülőtérrel kötött taxiállomás-szerződést

Felmondta a főváros a Budapest Airporttal 2006-ban taxiállomások üzemeltetésére kötött szerződést, mert nem tudtak megegyezni a drosztok fenntartásáról. 

 A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a szerződés automatikusan öt évre meghosszabbodott volna, ha március 25-ig nem bontják fel. A BKK és a taxiállomásokat üzemeltető kft. több alkalommal tárgyalt a repteret üzemeltető Budapest Airporttal, de a szerződés felmondásának határidejére nem sikerült megegyezni.

 
Ha május végéig nem születik megállapodás a szerződés új feltételekkel történő megkötéséről, a repülőtéren a speciális, egy taxiszolgáltatónak kizárólagosságot biztosító taxiállomás a továbbiakban nem maradhat meg.
 
A közlemény hangsúlyozza, hogy Budapest és a BKK célja nem a 2006 előtti repülőtéri taxiállapotok újbóli előidézése, hanem a rendezett repülőtéri taxiszolgáltatás biztosítása, ezért májusig folyamatosan tovább tárgyalnak a Budapest Airport vezetésével.
 
A BKK szerint a 2010 végén kezdődött tárgyalások alapja az volt, hogy a terület a repülőtér kezelésében van és nem fővárosi területen szedi a pénzt a taxisoktól a Budapest Airport, de a Budapest Airport a szerződésben kedvezőbb feltételeket biztosít a fővárosnak. Több megoldás is felmerült, végül egyetlen kompromisszumos megoldás maradt: a Budapest Airport a repülőtér térségében olyan közcélú fejlesztéseket vállalt volna, amelyek elősegítik a repülőtér közlekedési kiszolgálását.
 
Ezek között merült fel a tömegközlekedési kapcsolatok javítása, új jegyautomaták és utastájékoztató berendezések létesítése, továbbá tömegközlekedési információs központ és jegypénztár létesítése a repülőtéri terminálokon. A tárgyalások megállapodáshoz közeli állapotba jutottak, de a BA Zrt. a BKK elvárásainak megfelelő szerződés-tervezetet nem fogadott el és újabb nézeteltérések támadtak - olvasható a közleményben.
  
(MTI)